måndag 20 januari 2014

Så blev det en Chromebook!

Då jag i dagsläget säkert utför runt 80 % av det jag gör vid datorn på nätet och använder mig av molntjänster till det mesta så har jag under en tid varit väldigt nyfiken på att testa en Chromebook. Jag hade i o f tänkt vänta lite till, men nu dök det upp en möjlighet att köpa en  HP Pavilion Chromebook till ett mycket fördelaktigt pris så kunde jag bara inte låta bli.


I den här bloggposten tänkte jag sammanfatta mina första intryck av maskinen.

Givetvis så drabbades jag av en ovanligt lång leveranstid så jag tvingades till en lång och plågsam väntan innan maskinen äntligen dök upp. Efter en snabb uppackning var det så dags att dra igång maskinen, aldrig har jag väl tidigare startat upp en ny maskin och så snabbt kunnat sätta igång och använda den till något praktiskt. Det var bara att logga in med mitt Googlekonto så var mina bokmärken och tillägg på plats och det var bara att sätta igång och jobba med maskinen. HP Pavilion Chromebook är en modell med 14"-skärm och jag är riktigt glad åt att jag fick tag på en modell med lite större skärm, visserligen blir maskinen lite större men jag tycker att det gott och väl kompenseras av att ha en skärm där man ser vad det står.

Tyvärr så drabbades jag av en stor besvikelse när jag skulle aktivera det medföljande lagringsutrymmet på Google drive. Maskinen hade varit ute och vänt hos en kund och returnerats på "öppet köp", dessvärre hade personen som haft maskinen passat på att knycka de 2 årens fria 100 Gb lagringsutrymme. Ringde givetvis och "gnällde" på detta i hopp om att få några kronors extra rabatt på burken (bor ju i småland). Tyvärr så var det enda dom kunde erbjuda mig att returnera maskinen. Men jag hade fått maskinen så förmånligt och var inte i omedelbart behov av extra lagring, så jag beslutade mig för att behålla burken.

När jag körde igång kom jag på att jag var tvungen att ändra lite på mitt arbetssätt då möjligheten att köra flera olika instanser av Chrome med olika användare inte fanns. Inget större problem då jag fick gå över till att köra med att växla användare. Enda nackdel är att jag inte kan ha olika uppsättningar med bokmärken till mina olika konton. Annars var det en mycket positiv upplevelse, maskinen jobbade snabbt och man kan väl knappast påstå att det var någon högre tröskel att kliva över när man är van att jobba med Chrome som webbläsare. Den riktiga höjdaren var att upptäcka hur snabbt man var igång när lockade varit stängt och man fällde upp det för att sätta igång och jobba, en upplevelse man får betala dyra pengar för med en traditionell laptop.

Nästa positiva upplevelse var hur bra det fungerade med en fjärranslutningsklient i webbläasaren, snabbt och enkelt fick jag även Windows i maskinen. Teamviewer däremot var väl ingen direkt höjdare i webbversion, men det var ingen överaskning då jag testat det i webbläsaren innan. Men tack vare RDP-klienten så kan jag ju köra teamviewer i en Windowsmaskin och då är allt som jag är van vid. Att få in skrivare via en av mina Windowsburkar var inte heller några konstigheter.  Visst finns det en del jag saknar fortfarande, men då jag är ny med maskinen så ska jag inte gnälla över det jag inte hunnit söka efter lösningar till.

Sammanfattningsvis så kan jag inte säga annat än att jag är mycket nöjd med maskinen, speciellt att det fungerade så bra att köra fjärrskrivbord med den. Just detta gör att jag ser många intressanta (och penningbesparande) användnings områden tillsammans med en terminal server.

Det en jag saknar som jag faktiskt hade satt som ett måste på min nästa laptop är bakgrundsbelyst tangentbord. Finns inget sämre än svart tangentbord med vita tecken och synen hos en gammal man. Men man kan ju inte få allt för 1700:-.

Kommer säkert att bli mer om Chromebook här på min chromeblogg för Chromebook är verkligen något jag kan rekommendera så här långt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar